Siğil

Siğil temas ile bulaşabilen bir virüs enfeksiyonun  bulgusudur. HPV( human papilloma virus) denen virüs etkendir.

Siğil tanısı konduğunda smear testi ve HPV DNA testi yapılması önerilir. Dış bölgedeki siğil dışında rahim ağzında bazı problemler oraya çıkarabilen bu virüs enfeksiyonu, rahim ağzı kanserinin de etkeni olduğu için, rahim ağzının dikkatlice değerlendirilmesi önerilir.

Rahim ağzında problem olmayan hastalarda, siğiller çok az sayıda ise vücut direnci iyi olan, beslenmesi iyi olan hastalarda siğiller kendiliğinden geçebilir.

Siğiller artıyorsa tedavi gerekir. Tedavide ilaçla ya da elektrikle siğillerin dağlanması en etkin yöntemdir.

Siğilden korunmanın en etkin yöntemi teması engellemektir. Cinsel ilişkide bariyer yöntemi (kondom – prezervatif) kullanılması teması engeller.

 

HPV aşısı

HPV aşısı, HPV virüsünün etkisini azaltmak için geliştirilmiş bir aşıdır. Asıl amaç, rahim ağzı kanserine ilerleyişi durdurmaktır.

Piyasada 3 çeşit aşı vardır.

C :  . 0-1-6. Aylarda uygulanır

G :  0-2-6. Aylarda uygulanır. Siğillere arşı etkinliği vardır.

bu iki aşıda en riskli HPV tipleri olan HPV 16 ve HPV 18 e karşı etkilidir.  Gayrıca siğil yapan viruslara karşı da etkinlik gösterir.

son çıkan aşı G9 dur ve daha nadir görülen riskli tiplere karşı etkinlik hedeflenerek geliştirilmiştir.

(C ve G harfleri ticari isimlerin baş harfleri olup, reklam imajı yaratmaması için bu şekilde yazılmıştır.)

Kimlere önerilir

Amaç, kadınlarda rahim ağzı kanserini önlemek olduğu için en doğru uygulama zamanı  ilk cinsel birleşmeden öncedir. Bu nedenle  9 yaşından itibaren uygulanması önerilir.

Devlet ödemesi olmadığı için rutin uygulama programında değildir. Günlük hayatta İsteğe bağlı ve/veya risk faktörlerine göre doktor tarafından önerilen hastalar bu aşıyı yaptırmaktadır.