Şeker yükleme testi  (OGTT – Oral Glikoz Tolerans Testi ) medyada sıkça gündeme gelen, hastaların ve yakınlarının kafalarının karışmış olduğu bir testtir. Türkiye’de uygulanan testte kullanılan şeker saf dekstroz monohidrat olup bebek için bir riski yoktur. Sağlık bakanlığı başta olmak üzere birçok söz sahibi kuruluş tarafından önerilmektedir. 

Gebelik, doğası gereği kadınlarda kan şekeri değerlerinin yükselmesine neden olan (diyabetojenik) bir süreçtir. Bu, aslında bebeğin beslenmesi için oluşmuş bir adaptasyondur. Ancak bazen bu ayar kaçabilir ve hem anne hem bebek yüksek şeker değerlerine maruz kalabilir. Yüksek şekere maruz kalan bebek, bu şeker yüksekliğini daha fazla insulin salgılayarak yenmeye çalışır. İşte bu insülin yüksekliği bebeğin uygun olmayan gelişimine (iri, yorgun bebekler) ve akciğer gelişiminde yavaşlamaya neden olabilir.

Yüksek şeker nedeniyle bebek daha fazla idrar yapar ve bunun  sonucu olarak polihidramnios dediğimiz gebenin suyunun fazla olası durumu ortaya çıkar.  Suyun fazla olması hem anne hem bebeği belli risklere maruz bırakır. Özellikle riskli hasta grubunda yapılmazsa, farkında olunmayan yüksek kan şekeri değerleri, diyabetik anne çocuğu denen durumu oluşturabilir. Risksiz gruba yapılmayabilir ancak bu gebelerde kan şekeri profili belli bir süre incelenmelidir. 

Testin sonucunda problem saptanırsa öncelikle diyet ve yaşam tarzında düzenlemeler planlanır. Bu şekilde uygun kan şekeri seviyeleri sağlanamazsa gebelik süresince insülin tedavisi verilir.