Laparoskopi nedir ?

Laparoskopi kelime anlamı olarak karnın içinin gözlenmesi demektir.  Kadın hastalıkları alanında da rahim, tüpler, yumurtalıklar ve bu organların komşuluğunda olup cerrahi tedavi gerektiren durumlarda, karnın içine ucunda kamera ve tutma, kesme gibi işlevleri olan aletler girilerek ameliyat yapılmasıdır.

Laparoskopinin en önemli avantajı nedir ?

Laparoskopinin en önemli avantajı, karnın açılmasına gerek kalmadan işlem yapılması nedeniyle daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme olmasıdır. Kozmetik olarak, ciltte büyük kesi olmayıp sadece delikler açıldığı için çok daha az iz kalır .

Laparoskopi ile açık ameliyatta yapılan müdahaleler eksik kalır mı ?

Hayır. Bu konuda tecrübeli bir cerrah ve uygun cerrahi aletler olması durumunda açık ameliyatta yapılan tüm müdahaleler yapılabilir. Hatta çok daha az doku hasarına neden olarak doku iyileşmesinin daha hızlı olmasını sağlar. Açık ameliyatta uygulanan tutma, kesme, çekme gibi manipülasyonların hepsi kapalı yolla da yapılabilir.

Laparokopi ile hangi ameliyatlar yapılabilir ?

Bu tamamen cerrahın tecrübesi ve gerekli aletlerin olup olmamasına bağlıdır. Uygun şartlar sağlanırsa açık ameliyat ile yapılan birçok ameliyat kapalı olarak ( laparoskopik) yapılabilir. Özellikle şu durumlarda açık cerrahiden ziyade laparoskopi tercih edilmelidir.

  • Rahim alınması
  • Çikolata kisti ve endometriozis cerrahisi
  • Myom alınması
  • Kist ameliyatlar
  • Tüplerin bağlanması ya da tekrar açılması
  • Tüplerin alınması
  • Yumurtalıkların alınması
  • Tanısal işlem ( karnın içine bakmak, örneklemek- biyopsi almak gereken durumlar)
  • Dış gebelik ameliyatı

Ameliyat sonrası dönem nasıldır, hastayı ne bekler?

Laparoskopi sonrası işlemin süresi ve kapsamına göre çoğunlukla hasta aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir.

Karnın içinin kamera ile gözlenebilmesi için karının içine zararsız bir gaz doldurulur. Bu gaz batın içini şişirir. Bazı hastalarda bu gazın diaframda oluşturduğu basınç nedeniyle geçici omuz ağrısı olabilir.

Bunun dışında açık cerrah sonrası görülen yan etkiler çok daha nadir ve hafif olmakla birlikte görülebilir.

Laparoskopi esnasında tıbbi ya da teknik bir problem olursa ne olacak?

Nadiren kapalı ameliyat yapılırken devam etmeyi zorlaştıran bir problem oluşabilir. Böyle bir durumda hastanın lehine olacak şekilde cerrah tarafından gerek duyulursa laparoskopi seansı sonlandırılıp açık cerrahiye geçiş yapılabilir.