Vajinal Ameliyatlar

Kadın genital anatomisi nedeniyle rahim ve rahim ağzından kaynaklanan bazı problemler ve vajinal dokunun kendisine müdahale kolaylıkla yapılabilir.

Vajinal yoldan yapılabilecek ameliyatlar şunlardır

Vajinal histerektomi (rahmin alınması) :  Rahim alınması açık ameliyat şeklinde , kapalı ( laparoskopik) olarak ve vajinal yolla yapılabilir.

Buradaki  temel nokta hasta için hangisinin en uygun olduğudur. Biz jinekologlar arasında, rahim alınması ameliyatı açık yapılıyorsa geleneksel, laparoskopik yapılıyorsa modern ve teknolojik, vajinal yapılıyorsa sanatsal bir işlem olarak atfedilir.

Uygun vaka olursa öncelikle vajinal histerektomi tercih edilmelidir. Bu şekilde hastanın göreceği hiçbir kesi ya da delik olmayacaktır.

Özellikle rahim sarkması durumunda tercih edilmelidir.

Myomektomi  (myom alınması) – polip alınması  : Eğer myom ya da polip vajinal muayenede görülebiliyor ve hastaya zarar vermeden çıkartılabiliyorsa vajinal yolla alınabilir. Bunun dışında rahim boşluğunun içinde olan bir çok myom ve tüm polipler, vajinal muayenede görünmüyorsa bile histereskopi ile alınabilir. Histeroskopi de bir vajinal ameliyat şekli kabul edilebilir. Histeroskopi için tıklayınız.

Genital estetik : Fonksiyonel bir problem olmayıp kozmetik nedenler ve kaygılar nedeniyle hasta isteğine göre yapılabilecek cerrahi düzeltme işlemleri bu başlıkta toplanabilir. Kliteroplasti, vajen daraltma , hymenoplasti gibi…

Sarkma ameliyatları :  Mesane , rahim ya da rektumun vajianadan dışarı çıkması (prolapsu) durumunda yapılır.  Sarkan doku çıkartılır, kalan doku sarkma olmayacak şekilde sıkılaştırılarak dikilir.

Küretaj (kürtaj) :  Küretaj kelime anlamı olarak kazımak, temizlemek anlamındadır. Rahim içinin kazınması ifade edilir. Bu kazıma neticesinde içerdeki doku dışarı alınır. Kanama düzensizliklerinde patolojik tanı için uygulanır.

Erken gebelik sonlandırılması (elektif küretaj) :  Yukarda anlatılan küretaj işleminin çeşididir. Rahim içinde bulunan gebeliğin dışarı vakum sistemi ile alınmasıdır. Küretaj konusunda yasal ve etik kısıtlamalar vardır. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Serklaj (rahim ağzına dikiş) :  Gebelik kaybını engellemek için yapılan bir işlemdir. Ek bilgi için tıklayınız.

Epizyotomi ile vajinal doğum :  Bebeğin rahat çıkabilmesi için doğum anında yapılan  3-4 cm uzunluğunda kontrollü kesidir. Her doğumda yapılması şart değildir. Kontrolsüz doğum yırtıklarının oluşmasını engellemek için yapılır. Doğum gerçekleşince onarım yapılır. Hemen hemen hiç iz kalmadan iyileşme olur.