Myom; kas hücresinin iyi huylu tümörü demektir. Sıklıkla halk arasında “rahimde ur” olarak adlandırılır.

Rahmin kasılmasını sağlayan kas tabakasının herhangi bir noktasından köken alabilir.

Yerleşimine göre 3 şekilde görülür. Hastanın şikayetleri bu yerleşim yeri ve myomun boyutuna göre ortaya çıkar.

1-      Submüköz myomlar :  Rahim boşluğunda oluşan myomlardır. Rahmin iç tabakasında oluştuğu için gebeliği engelleyebilir, düşük ya da erken doğum nedeni olabilir.

Hastanın adet görmesini sağlayan tabakaya etkisi nedeniyle yoğun ve uzun adet kanamaları ya da adet dışı kanamalara neden olabilir. Bazen çok yoğun kanama şeklinde olabilir.

2-      İntramural myomlar:  Rahmin kas tabakasının içinde oluşan myomlardır. Ağrı şikayeti sıktır. Büyüdükçe rahim iç tabakasına bası yapabilir ve yukardaki submüköz myomlardaki şikayetler gelişebilir.

3-      Subseröz  Myomlar : Rahmin dışına doğru büyüyen myomlardır. En çok büyüyen myomlar bunlardır. Dev boyutlara ulaşabilir. Komşu organ ve yapılara bası yaparak şikayet oluşturur. Mesaneye bası yaptığında idrar ve işeme problemleri, barsaklara bası yaptığında tuvalet sorunları, büyük damarlara bası yaptığında da özellikle alt seviyelerinde ve bacaklarda şişme pıhtılaşma gibi problemler oluşturabilir.

  • Alttaki resimde  gerçek bir vakada rahimler birlikte alınan myomların uterustaki konumu patoloji preparatında görülmektedir.

 

Myomlar ne zaman alınır? Her myom alınmalı mıdır ?

Myom nadir olmayan hatta sık görülen bir hastalıktır. Yaklaşık her 10 -11 kadından birinde büyük ya da küçük bir ya da birden fazla myom görülebilir.

Tüm myomların alınması gerekmez. Şu durumlarda myomun alınması önerilir :

  • Myom büyükse
  • Kanama problemi yapıyorsa
  • Gebeliğe engel oluyor ya da olması, düşük riski ortaya koyması bekleniyorsa
  • Bası yapmasına bağlı idrar ya da tuvalet sorunları yapıyorsa
  • Hızlı büyüyorsa
  • Özellikle menopoz sonrası ortaya çıkıyor yada büyüyorsa

Myomların alınması (myomektomi) önerilir.

Myom alınınca tekrar oluşur mu ?

Rahim durduğu sürece kas tabakasındaki herhangi bir noktadan myom çıkabilir.

Myom nedeniyle rahim alınır mı ?

Eğer hastanın doğurganlık dönemi bitmiş ise ve rahim alınması hasta için daha faydalı olacaksa rahim alınabilir. Genç ya da ailesini tamamlamamış hastalarda rahim alınmaz.

Myom nasıl alınmalıdır ?

Myom mümkün olduğunda kapalı yöntemlerle yani laparokopi ya da histereskopi ile alınmalıdır. Myomun yeri, boyutu ve sayısına göre en etkin ve uygun yöntem cerrah tarafından hastaya önerilmelidir. Submüköz myomlar histereskopi ile, diğer myomlar laparoskopi ile alınır.

Laparoskopik myomektomi ile sadece tek myom mu alınabilir ?

Hayır. Kamera görüntüsü sağlanabildiği, cerrahi teknik olarak yapılabildiği sürece laparoskopi ile çok sayıda myom alınabilir