Sezaryen bebek doğumum vajinal yolla değil, karından olması durumudur.

Anne ya da bebek için doğal vajinal doğumun uygun olmadığı durumlarda tercih edilebileceği gibi vajinal doğal doğum yapılan bir durumda acil şartlarda da uygulanması gerekebilir.

Bu noktada belirtmekte fayda olan bir durum “normal doğum” kavramıdır. Normal doğum toplumda vajinal doğum ile eş anlamlı kullanılmaktadır. Aslında bu temel olarak yanlış bir kullanımdır. Çünkü her vajinal doğum normal olmayabilir.

Bir doğum anne ve bebek sağlıklı bir şekilde taburcu edilmiş ise başarılı kabul edilmelidir. Vajinal yol bebek ya da anneyi çok hırpalayacaksa ısrar edilmemelidir. Bazen vajinal yoldan doğum normal olmayabilir. Anne ve bebek sağlığı için normali sezaryen yöntemi olması gereken durumlar vardır.

Güncel tartışma gereksiz sezaryenlerdir !

Gebelerin bilmesi gereken en önemli nokta belli bir doğum yöntemine şartlanmanın yanlış olduğudur. Sizi düzenli takip eden doktorunuz, bebeğin ve anne adayının durumuna göre ( anatomik, psikolojik, obstetrik ) en uygun doğum yöntemini belirleyecektir.

Hangi durumlarda sezaryen tercih etmek gerekir ?

Bebeğin vajinal yoldan çıkamayacak ya da çok zorlanarak çıkacağının düşünüldüğü durumlar

Bebeğin doğum sürecini kaldıramayacağı, streste olduğu, acil doğum olması gereken durumlar

Vajinal doğum eylemi esnasında kadının ıkınmasının  sakıncalı olabileceği yandaş hastalıklar

Bebeğin normal pozisyon dışında doğuma engel olacak bir pozisyonda aşağıya inmesi durumunda

Önde gelenin baş geliş olmadığı çoğul gebelik durumlarında sezaryen tercih edilir.

Daha önce sezaryen ile doğum yapan kadının sezaryen olması şart mı? Sezaryen sonrası vajinal doğum …

Teorik olarak hayır. Ancak pratikte sezaryen ile doğumun daha mantıklı olduğunu söyleyebiliriz. Alınan risk, yaşanacak sürece değmeyecek gibi durmaktadır. Sezaryen sonrası vajinal doğum ancak anında sezaryen şartları sağlanabilecek durumda yapılmalıdır. Dr Gerçek Aydın sezaryen sonrası vajinal doğumu önermemektedir.

Sezaryende hangi anestezi uygulanmalıdır ?

Sadece sezaryende değil herhangi bir cerrahide mümkünse genel anesteziden kaçınmak gerekir. Bu nedenle sezaryende bölgesel anestezi ( spinal anestezi ya da epidural anestezi) tercih etmek gerekir.