Tekrarlayan Gebelik Kaybı (TGK)
Tekrarlayan gebelik kaybı, gebelik edilip peş peşe düşük olarak sonuçlanması durumudur. Teorik olarak bir kadının 3 gebeliği, 20.haftadan önce sonlanırsa TGK olarak değerlendirilir. Pratik olarak ardışık 2 gebeliği sonlanan hastalar bu kapsamda incelenmektedir.
TGK’ nın bir çok nedeni olabilir. Bazı hastalarda bir neden bulunamaz. Gebelik haftası ve düşüğün şekli ayırıcı tanıda çok önemlidir.
- Genellikle 12. gebelik haftasından önce olan düşüklerde öncelikle genetik problemler akla gelir. Düşük materyalinden genetik inceleme yapılabilir.
- 12 gebelik haftasından sonra özellikle ağrısız vajinal kanama ve gebelik ürününün rahim dışına çıkması şeklinde olan durumlarda, rahim ağzı yetmezliği – gevşekliği düşünülür. Bu durum tespit edilirse serklaj ameliyatı gerekebilir.
- Rahim ağzı yetmezliği dışında rahimde gelişimsel anormallikler de olabilir. Bu anormalliklerin en sık olanı rahimde perde (septum) bulunmasıdır. Farklı derecelerde olabilir. Septum hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz .
- Rahim içinde yer kaplayan myom, polip gibi problemler varlığında da kapalı ameliyat yöntemiyle ( Laparoskopi, histeroskopi) tedavi seçeneği sunulur.
- TGK hastalında hem bir neden olarak hem de düşük nedeniyle yapılan küretajların sonucunda adezyon denilen rahim içi yapışıklıkları olabilir. Sulu ultrason (SIS) ve gerekirse HSG ile tanısı konabilir ve histeroskopi ameliyatı önerilir.
- Antifosfolipid sendromu, immulojik (bağışıklık sistemi) hastalıkları Polikistik over sendromu, troid hastalıkları, diyabet gibi endokrinolojik hastalıklar
- Anne ya da baba adayında kromozom anomalileri TGK nedeni olabilir.
Ayrıntılı değerlendirme sonrasında tanı konabilirse tedavi planlanır. TGK hastalarında tanı konulamayıp, tüp bebek tedavisi uygulanan ve tekrarlayan implantasyon ( tutunma) başarısızlığı olan hastalar bildirilmiştir. Hiçbir neden bulunamayan ya da başarılı olunamayan olgularda taşıyıcı annelik (surrogate motherhood) gündeme gelebilir.