Rahim alınması (Histerektomi)

Rahim alınması kadın hastalıkları ve doğum alanında en sık yapılan ameliyatlardan biridir. Rahim alınması gerekebilecek olan bir hastada en önemli konu; hastanın yaşı, çocuk sayısı ve aile planlaması durumudur. Eğer çocuk sayısını tamamlamamış ise olabildiğince rahim koruyucu tedaviler üzerinde durulmalıdır. Ancak özellikle yaşamı tehdit eden kanama ya da kanser cerrahisi gereken durumlarda rahim alınması kaçınılmaz olabilir.

En sık rahim alınması nedeni tedavi edilemeyen kanama ve myomlardır.

Rahim alınması gereken durumlara bakarsak:

  • Tedavi edilemeyen kanama
  • Myom ( çok sayıda ise, çok büyük ise ya da gittikçe büyüyorsa, rahmi tamamen kaplamış ise –kugel myom- rahim alınması gerekebilir)
  • Rahim sarkması ( özellikle çok doğum yapmış menopozdaki kadınlarda)
  • Rahim, rahim ağzı, yumurtalık kanseri
  • Geçmeyen pelvik ağrı
  • Gebelikte plasentanın (bebeğin eşi) rahme yapışık olması durumunda bebek doğurtulduktan sonra

Sezaryen esnasında gereken histerektomi ve rahim sarkması dışında diğer operasyonlar olabildiğince endoskopik yani kapalı ameliyat şeklinde planlanmalıdır (laparoskopik total histerektomi) . Endoskopik cerrahinin avantajları için tıklayınız

Rahim sarkması durumunda hasta için en konforlu yöntem vajinal histerektomidir ve bu yöntem tercih edilmelidir.

Rahim alınınca menopoza girilir mi ?

Hasta ameliyat öncesi menopozda değilse ve sadece rahim alınmışsa hastanın yumurtalıkları çalışmaya ve hormon üretmeye devam edecektir. Sadece adet göreceği organ alınmış olduğu için kanama olmayacaktır.

Rahimle birlikte tüpler ve rahim ağzı da alınmalı mıdır?

Evet.

Rahim alınacak hastalarda neden smear ve biyopsi yapılıyor, zaten rahim alınacak ??

Rahim alınmasının nedeni önemlidir. Myom, ağrı, geçmeyen kanama gibi bir sebeple rahim alınacak ise ameliyat öncesi gerek rahim gerek rahim ağzında farkedilmeyen bir kanser ya da kanser öncesi durumun olmadığından emin olunmalıdır. Bu yapılmadan rahim alınırsa, ameliyat sonrası patolojik incelemede atlanmış bir endometrium ya da rahim ağzı kanseri ortaya çıkarsa yapılan ameliyat eksik kalmış olabilir.

Rahim ameliyatından sonra  hasta ne zaman taburcu olur ?

Laparoskopik histerektomi yapılan hastalar bu konuda çok daha avantajlıdır. Karında kesi olmadığı için daha az ağrı, daha az kanama , daha çabuk iyileşme beklenir. Sıklıkla ameliyatın yapıldığı günden sonraki gün hasta taburcu edilir.

Açık ameliyat yapılan hastalarda ise 2 gün sonra taburculuk planlanır. Günlük hayata, işe dönme süreleri kapalı ameliyat olanlarda çok daha kısadır.

Vajinal ameliyatlar sıklıkla daha yaşlı hastalarda  yapıldığı için bu hastaların da genellikle en az 2 gün ameliyat sonrası takibi yapılır.

Rahim alma ameliyatlarında anestezi şekli nasıldır  ?

Laparoskopik ameliyatlarda genel anestezi uygulanır. Açık ameliyatlarda sıklıkla genel anestezi tercih edilmekle birlikte uygun ya da gereken vakalarda spinal anestezi tercih edilebilir. Vajinal ameliyatlarda, özellikle hasta yaşlı ve genel anestezi riski varsa spinal anestezi tercih edilir .