Gebelikte beslenme önemli bir konudur. Doğru beslenen bir gebe hem kendisi hem bebeği için önemli bir görevini yerine getirmiş olur.
Gebelikte beslenmenin en temel kuralı, aslında sağlıklı beslenmenin gebelik süresince daha önemli ve gerekli bir şekilde yapılmasından başka bir şey değildir.
Kendisine dikkat eden, bilinçli, sağlık konusunda yapılması gerekenleri bilen kişilerin uyguladıkları gebelere de özellikle önerilir.
Bunları kısa maddeler olarak sıralarsak:
· Uyandıktan sonra yataktan kalkarken mümkünse yarım bardak ılık su içmek önerilir.
· Organik, taze, sağlıklı besinler tercih edilmelidir.
· En önemli öğün kahvaltıdır. Gebenin güne sağlıklı, hazır başlaması için doğru bir kahvaltı şarttır
· Kahvaltıda 1 dilim hazmı kolay ekmek ( tam buğday-çavdar ekmeği) 2-3 kibrit kutusu beyaz peynir, iyi yıkanmış mevsim salatası, halis zeytin yağı, yeşil zeytin, haftada 2-3 gün haşlanmış tam yumurta önerilir.
· Öğle yemeği nispeten daha serbest olunan öğündür. Genel kaide olarak etler haşlama, balık buğlama önerilir. Kızartmadan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
· Kızartma yemek istiyorsa gebe yiyebilir ancak bu rutine girmemelidir.
· Uzak durulması önerilen gıda ürünleri ; hijyeninden emin olunmayan her şey, seri üretim tavuk eti, konserve, diyet ürünler ( örneğin diyet kola, diyet yoğurt gibi)
· Akşam yemeği daha hafif ve hazmı kolay olmalıdır. Tereyağlı pilav, çorba, kızartma, ağır acılı yemekler akşam yemeğinde önerilmez. Et olarak köfte, haşlama dana eti tercih edilmelidir. İyi yıkanmış yeşil yapraklı sebze yemekleri, çorba, komposto ve bol salata akşam yemeği için önerilir.
· Ana öğünler mümkünse belli saatlerde olmalıdır.
· Ana öğünlerin arasında ara öğün olmalıdır
· Ara öğün olarak, kuruyemiş, ayran, yoğurt, meyve olabilir.
· Bir gebe ana öğüne çok aç oturmuyorsa ve yemek bitiminde %70 doyma hissi, tıka basa doymadan kalkabiliyorsa doğru besleniyor demektir.
· Bu başarılamıyorsa ya da hızlı kilo alımı varsa, günlük kalori hesaplaması yapılarak diyet önerilir.